Lykaonia Bölgesi Kuzeydoğu Kesimi Tarihi ve Yerleşim Yerleri - İlker Işık (Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi)
Lykaonia Bölgesi, genel hatları ile bugünkü Konya İli ve çevresini içine alan önemli bir antik yerleşim sahasıdır. Bölgede, tarihsel süreç içerisinde siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda birçok gelişme yaşanmış ve bunun neticesinde Lykaonia Bölgesi’nin sınırları da değişikliklere uğramıştır. Özellikle Roma Dönemi ve sonrasında bölgenin doğu sınırları Galatia Bölgesi’nde gösterilmiş ve bu geçişgenlik Lykaonia’nın diğer kesimlerine göre siyasal ve dinsel açıdan yapısal bir farklılık yaşanmasına neden olmuştur. Burada yer alan Savatra, Perta ve Kana antik kentleri gerek askeri gerekse dini bakımdan bölgenin sosyo-kültürel dokusunu yansıtan önemli yerleşim birimleri olmuştur. Roma Dönemi’nin önemli askeri sınır hattını oluşturan bu kentlerde Hristiyanlığın yayılması ile birlikte piskoposluk merkezleri konumuna yükselmiş stratejik değerlerini arttırmışlardır.