طراحی منظر رنگی در افزایش کیفیت زیبایی‌شناختی و خوانایی شهری - حمیدرضا شیبانی; مهسا شعله; سهند لطفی (مطالعات در دنیای رنگ)
یکی از مباحث اساسی در شهرسازی معاصر، ضرورت توجه به ابعاد زیبایی‌شناختی منظر شهری است. منظر شهری به‌عنوان عنصری بنیادین از هویت شهر، نقش تعیین‌کننده‌ای در ادراک فضایی و تجربه زیباشناختی شهروندان ایفا می‌کند. یکی از مؤلفه‌های کلیدی در طراحی منظر شهری، رنگ است که می‌تواند تأثیر قابل‌توجهی بر کیفیت زندگی، حس مکان و ادراک بصری داشته باشد. هدف پژوهش حاضر تبیین جایگاه منظر رنگی شهری و ارائه سنجه‌های مرتبط با منظر رنگی شهر در جهت ارتقای کیفیت سیما و منظر شهری است. از این رو با استفاده از روش توصیفی و مطالعات کتابخانه‌ای و اسنادی، به بررسی مفهوم و کاربست رنگ در طراحی شهری پرداخته است. در این راستا، با تدوین معیارهایی برای طراحی منظر رنگی و بازخوانی تجارب جهانی در این زمینه، تلاش شده است جایگاه و اهمیت منظر رنگی شهری مورد واکاوی قرار گیرد. در بخش پایانی، با استناد به شاخص‌های چهارگانه کاپلان شامل انسجام، پیچیدگی، خوانایی و رازآمیزی، راهبردها و سیاست‌هایی برای طراحی منظر رنگی شهری تدوین و ارائه شده است. نتایج پژوهش نشان می‌دهد که منظر رنگی شهری نه‌تنها در ارتقای زیبایی‌شناختی فضا نقش بسزایی دارد، بلکه به بهبود کیفیت محیط، افزایش سرزندگی و پویایی فضاهای شهری نیز کمک شایانی می‌کند.