Рефлексивне керування партнерськими відносинами при прийнятті рішень поліграфічними підприємствами - Андрющенко Т.Ю. (Збірник наукових праць Харківського національного університету Повітряних Сил)
В статті подано аналіз концепції рефлексивногобтьт керування партнерськими відносинами в системах підтримки прийняття рішень поліграфічного підприємства (друкарні) з урахуванням інтересів стейкхолдерів. Відмічено, що партнерські відносини підприємства зі своїми стейкхолдерами відіграють важливу роль при прийнятті рішень на підприємствах, в тому числі і на поліграфічних. Вказано, що в залежності від того, які суб’єкти розглядаються як стейкхолдери, можливо розглядати різні моделі управління, що визначають форму управління об’єктом. При вираховуванні інтересів стейкхолдерів рефлексивне управління являється найбільше вдалою моделлю керування з точки зору врахування інтересів стейкхолдерів. В статті розглянуто функції рефлексії в процесі прийняття рішень. Для підтримки прийняття управлінських рішень використовуються різноманітні комп’ютерні програмні засоби класу СППР. Процес прийняття підприємством рішень, які б враховували інтереси стейкхолдерів – це складне завдання, яке не можна успішно вирішити без застосування економіко-математичних методів і моделей, реалізованих у комп’ютерних системах. В статті акцентується увага на тому, що системи підтримки прийняття рішень з рефлексивним керуванням відносинами з стейкхолдерами повинні мати дворівневу ієрархічну структуру і складатися з підсистеми координаційної та рефлексивної інформації та системи тактичної та оперативної інформації.