ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ «ЗЕЛЕНОЇ АРХІТЕКТУРИ»: ЗАРУБІЖНИЙ ТА ВІТЧИЗНЯНИЙ ДОСВІД - Vera Polischuk; Oleksandr Kryzhanivskyi (теорія та практика дизайну)
У статті описано головні підходи до проєктування житлово-громадських комплексів, побудованих за принципами «зеленої архітектури», що повинні утворити комфортне та енергозберігаюче житло. Виділено основні принципи «зеленої архітектури», які в подальшому планується використовувати у проєктуванні дипломної роботи. Метою є аналіз закордонного й вітчизняного досвіду проєктування та експлуатації житлово-громадських комплексів, побудованих за принципами «зеленої архітектури». Методологія. Включає у себе такі методи: композиційний аналіз; аналіз досліджень житлово-громадських комплексів, побудованих за принципами «зеленої архітектури»; метод формалізації; порівняльний аналіз; систематизація та узагальнення закордонного і вітчизняного досвіду. Результати. У результаті проведеного дослідження сформульовано основні характеристики під час проєктування житлово-громадських комплексів, побудованих за принципами «зеленої архітектури», та виділено ці принципи. Проаналізовано міжнародний та вітчизняний досвід проєктування житлово-громадських комплексів, побудованих за принципами «зеленої архітектури». Актуалізовано питання «зеленої архітектури» виходячи із сучасних тенденцій. Виділено основні напрями та характеристики, що відповідають потребам та цінностям суспільства. Наведено приклади планів та фасадів житлово-громадських комплексів, побудованих за принципами «зеленої архітектури». Висвітлені наукові матеріали стали відправною точкою для усвідомлення досліджуваного питання. Наукова новизна. Виявлено та охарактеризовано особливості архітектурно-планувальної організації житлово-громадських комплексів, побудованих за принципами «зеленої архітектури», та перспективи розвитку в Україні. Виділено основні принципи проєктування даного типу будівель. Практична значимість. Результати дослідження можуть бути використані під час проєктування та подальшого дослідження житлово-громадських комплексів, побудованих за принципами «зеленої архітектури».