W kierunku inteligentnych regulacji. Dylematy Oceny Skutków Regulacji w sporcie - Aleksandra Jackiewicz (Studia i Materiały)
Artykuł poświęcony jest narzędziom umożliwiającym optymalizację wyboru wariantu regulacji poprzez zastosowanie analizy korzyści i kosztów. Autorka opisuje istotę, cele, metodologiczne zasady opracowania, a także podstawy prawne stosowania przez administrację rządową stosunkowo nowego narzędzia zarządzania regulacjami, jakim jest Ocena Skutków Regulacji (Regulatory Impact Assessment). W ramach przykładu zanalizo- wana zostaje użyteczność OSR w obszarze tworzenia prawa sportowego w Polsce, a także potencjalne korzyści z jej stosowania w procesie dążenia do inteligentnych regulacji (smart regulations). Omówione zostają także przyczyny niskiej jakości oraz słabego wykorzystania OSR jako narzędzia wspomagającego zarządzanie regulacjami. Autorka próbuje wykazać, że wdrażanie zasad reformy regulacji, w tym wykorzystanie dobrej jakości OSR, polepszy jakość regulacji, a w konsekwencji przyczyni się do poprawy jakości otoczenia prawnego sportu w Polsce. Przeprowadzona analiza pokazuje, że w dziedzinie sportu konieczne są systemowe zmiany, co pozwoli prawu sportowemu zbliżyć się do standardów inteligentnych regulacji.