Belediyelerin İletişim ve Bilgilendirme Aracı Olarak Sosyal Medya Kullanımlarına Yönelik Bir İnceleme - Onur Taydaş; Dursun Ekrem Er (Communicata)
Belediyelerin sosyal medya kullanımının incelendiği bu araştırmada, iletişimin insan hayatının vazgeçilmez bir parçası olduğu belirtilmiştir. Gelişen iletişim teknolojilerinin bu durumu daha da önemli hale getirdiği belirtilen araştırmada, iletişimin çift yönlü bir süreç olduğu vurgulanmıştır. X platformu özelinde yapılan araştırmada, sosyal medyanın bilgilendirme ve haber alma aracı olarak kullanılmasının, toplumdaki kurumların da bu araca yönelmesini kaçınılmaz kıldığı belirtilmiştir. Belediyelerin sosyal medyayı kullanma stratejileri incelenmiş ve hedef kitleyi belirleme, içerik hazırlama, yasal gizlilik endişeleri ve erişilebilirlik konuları ele alınmıştır. Araştırmada, Türkiye’nin 7 coğrafi bölgesinden büyükşehir özelliği taşımayan merkez belediyelerinin x platformu üzerinden yaptığı 1 Ocak ve 31 Aralık 2023 tarihleri arasındaki paylaşımlar incelenmiştir. Burdur, Çanakkale, Karaman, Tokat, Muş, Siirt ve Uşak belediyeleri üzerinden elde edilen verilerin analizi, çok yönlü olarak ele alınmıştır. Sonuç bölümünde, belediyelerin sosyal medyayı etkili bir şekilde kullanabilmeleri için, uygun stratejiler geliştirmeleri önerilmiştir. Ayrıca, belediyelerin sosyal medya platformlarını düzenli olarak analiz etmeleri ve stratejilerini optimize etmeleri gerektiği vurgulanmıştır. Araştırmanın yöntemi içerik analizi olarak belirtilmiştir. Sonuç olarak, belediyelerin sosyal medyayı etkin bir şekilde kullanarak vatandaşlarla iletişim kurarak hizmetlerini tanıtması önerilmiştir.