Ecologia lingüística - Pere Comellas Casanova (Treballs de Sociolingüística Catalana)
L’orientació ecolingüística té en la sociolingüística en català una tradició ben primerenca i un desenvolupament recent notable. L’article repassa breument la tradició d’aquest enfocament i les principals línies actuals que la segueixen, basades tant en l’adaptació del model epistemològic de l’ecologia a la sociolingüística—amb l’adopció de conceptes com ecosistema o emergència, i amb la crítica a una concepciómecanicista i analítica, substituïda per un punt de vista holístic— com en l’assumpció de certes propostes de l’ecologisme com la preservació i la diversofília. Finalment, s’esmenten altres direccions, com ara la teoria de les catàstrofes o l’analogia ecològica en l’anàlisi del discurs.