راهبردهایی برای اقتصاد شیلات ایران - افشین عادلی (مجله بهره‌برداری و پرورش آبزیان)
شیلات یکی از مهم‌ترین زیربخش‌های اقتصادی در تأمین امنیت غذایی، تجارت، اشتغال‌زایی، کارآفرینی و محرومیت‌زدایی در جهان است. اقتصاد شیلاتی در کنار سایر فعالیت های تجاری رایج در دریاها و مناطق ساحلی، نقش اساسی در توسعه اقتصادی و اجتماعی این مناطق و آب های داخلی داشته و همیشه در اولویت اول توسعه این مناطق بوده است. شناخت کافی از اقتصاد شیلات و آموزش و ترویج ان نقش اساسی در سلامت جامعه و توانمندسازی صادرات کشور خواهد داشت. سرمایه گذاری در این زیر بخش با رشد حدود 4 درصد از حدود 110 میلیارد ریال به 3030 میلیارد ریال در 25 سال گذشته منتهی به سال 1395 رسیده است. بهره برداری تولیدات شیلاتی نیز با یک میلیون و یکصد هزار تن و اشتغالی بالغ بر 223 هزار نفر بطور مستقیم در این دوره هر دو با رشد حدود 5 درصد، امروزه بالغ بر 400 میلیون دلار ارز اوری را به ارمغان اورده اند. صید مسئولانه از دریا و آبزی‌پروری پایدار در نوار ساحلی کشور متضمن استفاده از ظرفیت های بیشتر و تقویت اقتصاد شیلات در ایران است. با راهبردهای این مقاله می‌توان نگاه ویژه ای به برنامه های توسعه دریایی در قالب برنامه های مدیریت یکپارچه مناطق ساحلی و استفاده از توان تجدیدپذیری و ارزش میراثی شیلات داشت.