Primjena ChatGPT-ja u izradi zadataka razumijevanja tekstova za čitanje i slušanje - Lukas Paun (Strani Jezici)
Modeli umjetne inteligencije kao ChatGPT sve su prisutniji u obrazovnom sustavu. Istra- živanja su pokazala da takvi modeli s jedne strane pružaju mnoge mogućnosti kao što su izrada priprema za nastavu, izvedbenih planova za kolegije i sl., a s druge strane krše prava privatnosti, diskriminiraju, pojednostavljuju varanje i sl. U ovom će se radu istražiti može li se koristiti ChatGPT-jem za izradu zadataka za provjeru čitanja i slušanja s razumijevanjem u nastavi Njemačkoga jezika. Istraživanje je provedeno na uzorku učenika osnovnoškolske dobi. Jedni su zadatci proizvedeni ChatGPT-jem, a druge su zadatke priredile autorice udžbenika i sastavni su dio udžbenika. Istraživanjem se željelo utvrditi hoće li učenici imati bolje rezultate na zadatcima koji su proizvedeni s pomoću jezičnoga modela ili na zadatcima koje su sastavile autorice udžbeničkih tekstova. Rezultati su pokazali da su učenici imali više točnih odgovora na zadatcima uz tekst za čitanje koje je proizveo ChatGPT te da su imali više točnih odgovora na zadatku uz tekst za slušanje koji su izradile autorice udžbenika. Rezultati upućuju na to da zadatci proizvedeni ChatGPT-jem mogu biti alternativa zadatcima koji se nalaze u udžbenicima, posebice kada se dodatno želi uvježbati razumijevanje teksta na stranom jeziku.