Norbert Elias i les paradoxes educatives actuals Norbert Elias y las paradojas educativas actuales Norbert Elias and current educational paradoxes - Jordi (Collet i Sabé) Collet (Temps d'Educació)
En el present article s’exposa la teoria de la civilització del sociòleg alemany Norbert Elias (1897-1990). Aquesta perspectiva, que busca no perdre mai de vista la profunda interrelació entre els elements socials i personals, estructurals i psicològics, creiem que pot ser d’interès a l’hora d’abordar algunes de les tensions actuals tant del sistema escolar com de l’educació en general (famílies, lleure, esport, etc.) i llur interrelació. L’article, després d’exposar els elements més significatius de la proposta teòrica i analítica d’Elias, presenta a mode de conclusió tres paradoxes educatives actuals que, des de la teoria de la civilització, es poden comprendre més i millor ______________________________________________ Dans le présent article, nous exposons la théorie de la civilisation du sociologue allemand Norbert Elias (1897-1990). Cette perspective, qui vise à ne jamais perdre de vue la profonde interrelation entre les éléments sociaux et personnels, structurels et psychologiques, peut être intéressante, pensons-nous, au moment d’aborder certaines tensions actuelles aussi bien du système scolaire que de l’éducation en général (familles, loisirs, sports, etc.) ainsi que leur interrelation. L’article, après avoir exposé les éléments les plus significatifs de la proposition théorique et analytique d’Elias, présente en guise de conclusion trois paradoxes éducatifs actuels que l’on peut mieux comprendre dans la perspective de la théorie de la civilisation. En el presente artículo se expone la teoría de la civilización del sociólogo alemán Norbert Elias (1897-1990). Esta perspectiva, que busca no perder nunca de vista la profunda interrelación entre los elementos sociales y personales, estructurales y psicológicos, creemos que puede ser de interés a la hora de abordar algunas de las tensiones actuales tanto del sistema escolar como de la educación en general (familias, ocio, deporte, etc.) y su interrelación. El artículo, tras exponer los elementos más significativos de la propuesta teórica y analítica de Elias, presenta a modo de conclusión tres paradojas educativas actuales que, desde la teoría de la civilización, se pueden comprender más y mejor This article outlines the theory of civilisation propounded by the German sociologist Norbert Elias (1897-1990). The authors believe that this perspective, which seeks never to lose sight of the profound inter-relationship between social and personal, structural and psychological elements, might be of use in dealing with some of the tensions which currently exist both in the education system as such and in education in general (families, leisure, sport and so on) and how they relate to one another. After outlining the most significant features of Elias’ theoretical and analytical arguments, by way of a conclusion it presents three contemporary educational paradoxes which can be better and more fully understood through the theory of civilisation.