ڕەنگڤەدانا ئەفسانەیا زەمبیلفرۆشى دناڤ کورداندا - Karwan Salih (Artuklu Kurdology)
ئەفسانەیا زەمبیلفرۆش ئێک ژ ناڤودەنگترین جیرۆکێن سوفیگەرێن ئایینى یە دەربرینێ ژ کەتوارێ ژیارا جڤاکێ کوردى دکەت و ڕەنگڤەدانەکا باش دناڤ مێژوویا کوردیدا هەیە و بوویە ئەگەرێ هندێ چەندین بوچوونێن جودا جودا لدۆر ڕوودانێن ئەوێ بهێنە دیارکرن، چەندین دەققێن ئەفسانەیا زەمبیل فرۆشى ژلایێ نڤێسەرێن کورد ڤە هاتینە نڤێسین، ب مەرەما ڕونکرنا ڕاستی و کاریگەرییا ئەڤێ ئەفسانێ دناڤ ڕوودانێن دیرۆکا کوردیدا ئەڤ بابەتە هاتیە هەلبژاردن داکۆ ب شێوەیەکێ زانستى ئەڤ ئەفسانەیا دیرۆکى بهێتە شرۆڤەکرن.ئارمانجا سەرەکى ژ ئەنجامدانا ئەڤێ ڤەکۆلینى ئەوە ڕاستییا مژارێن گرێدایى ب ئەڤێ ئەفسانێ ڤە و دەققێن ئەوێ ب شێوەیەکێ زانستى بهێنە خۆیاکرن، داکۆ هەبوونا ئەڤێ ئەفسانێ ب ڕۆن بهێتە خۆیاکرن، ژبەرکۆ گەلەک لایەنێن ئەڤێ ئەفسانێ هێشتا ب شێوەیێن زارەکى دهێنە گوتن. دگەل نڤێسینا خۆ ئەڤ ڤەکۆلینە هەولددەت بەرسڤا چەندین مژارێن گرێدایى ب ئەڤێ ئەفسانێ ڤە مینا زەمبیل فرۆش کى بوو و سەرهاتیا ئەوى ل کیڤە هاتیە ڕوودان؟ هزروبیرێن کوردناسان ل دۆر ئەوى چاوان؟ مەزارێ زەمبیل فرۆشى دکەڤیتە کیڤە؟ چەوا زانایان بەرێخۆدایە کاریگەرییا ئەڤێ ئەفسانەیا کوردى دناڤ کورداندا؟چەند دەققێن سەرهاتییا ئەفسانەیا زەمبیل فرۆشى هەنە؟ کەڤتنرین دەققێن جیرۆکا زەمبیل فرۆشى چنە ؟ بدەت. دیسان ژ ئەنجامێن ئەڤێ ڤەکۆلینێ خۆیا دبیت ئەفسانەیا زەمبیلفرۆشى بناخەیەکێ سوفیگەرى بخۆڤەگرتیە و کارڤەدانەکا زۆر دناڤ کورداندا کرییە و بوویە چەقەکێ گرنگێ سۆفیگەریێ دمێژوویا کوردیدا..