Топіарні сади в сучасній ландшафтній архітектурі - Oksana Kosyk; Uliana Guzalenko (теорія та практика дизайну)
У статті подано короткий огляд розвитку та сучасного становища топіарних садів та охарактеризовано специфіку і перспективи топіарних садів в ландшафтній архітектурі. У великій різноманітності сучасних садів і парків існує особлива група — сад-топіарій, який, безперечно, є унікальним твором садово- паркового мистецтва. Їх розвиток пов’язаний із пошуком нових композиційних шаблонів ландшафтного дизайну і має глибоке історичне походження. Топіарне мистецтво — фігурна стрижка дерев, чагарників і квітів, при якій рослинам надаються різних скульптурних форм: тварин, архітектурних споруд, людей, геометричних фігур і т.д. Слід зазначити, що для створення топіарів зазвичай застосовуються вічнозелені чагарники, що мають безліч невеликих щільних листів. Проаналізовано, які види живоплотів найчастіше використовують у сучасних топіарних садах. Розглянуто сучасні модифікації топіарних конструкцій. Метою даної роботи є виявлення топіарних садів в сучасній ландшафтній архітектурі і визначення перспективи їх розвитку, визначення номенклатури рослин, які можна використати для оформлення топіарних садів. Сьогоднішній день вносить свої зміни в архітектуру міста, парку або власної ділянки все більше стає модним вирощувати живі зелені стіни, фігурної форми кущі та дерева. Сад або ділянка виглядає красиво, доглянуто. Прості форми стрижки кущів і дерев садоводам можна освоїти самостійно, але більш складні проводить майстер. Це дозволить навіть найскромнішу ділянку перетворити в куточок дизайнерського мистецтва.