SOSYAL MÜBADELE TEORİSİ PERSPEKTİFİNDEN FAİZ: BİR DEĞERLENDİRME - Veysel Alada (İmgelem)
Sosyal mübadele (Değişim) teorisi, insanlar arasındaki etkileşimli sosyal değişimleri veya mübadeleleri ilgilendiren hem sosyal hem psikolojik hem de ekonomik bir kavramdır. Tarafların her türlü yapmış olduğu işte bir ödül veya iyilik beklentisinde olduğu, diğer bir ifade ile insanların ilişkilerinde karşılıklı maddi veya manevi bir ödül beklediklerinin varsayıldığı teoridir. Bireylerin karşılıklı ilişkilerinin sürdürülebilir olmasının da temelinde ödüllendirilme beklentisi bulunmaktadır. Sosyal mübadele teorisi ekonomik ilişkilerde de sıklıkla referans gösterilmeğe başlamıştır. Günümüz ekonomisinde en temel noktasında yer alan ve ekonomik mübadele işlemlerinden birisi olan faizin de bu mübadele teorisine göre değerlendirilmesi ve ilişkilendirilmesi önem arz etmektedir. Bu çalışmada sosyal mübadele teorisi ile faizin ortak ve ortak olmayan yönleri tartışılmıştır. Sosyal mübadele teorisinin bazı varsayımlarına istinaden faizin ilişkisi değerlendirilmiştir.