15 lat wielojęzycznych miesięczników sadowniczych „European Fruit Magazine. EFM” i ich związki z Sandomierzem w latach 2009–2011 - Piotr Sławiński (Zeszyty Wiejskie)
Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie genezy wielojęzycznych miesięczników sadowniczych „European Fruit Magazine. EFM” wydawanych od 2009 r. w Sandomierzu, a od 2011 r. w Krakowie. Omówiono ich cechy formalno-wydawnicze, zaprezentowano autorów i treści drukowanych artykułów. Magazyny sadownicze omawiają uprawy drzew owocowych w Europie. Warunki ich upraw, gatunki drzew, szkodniki, choroby, maszyny są takie same. Jednak cenę owoców wyznacza globalna podaż. Sadownik musi być na bieżąco z międzynarodowymi wydarzeniami w swojej branży, aby właściwie planować produkcję owoców. Wiedzę tę można uzyskać z prezentowanych magazynów.