Yaşam Kalitesi Bağlamında Özel Bir Sporcunun Kazanımları:Ebeveyn Görüşleri Doğrultusunda Bir Durum Çalışması - Nuri Berk Güngör; Aynur Yılmaz; Ekrem Levent İlhan (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Dergisi)
Bu araştırmanın amacı; downsendromu tanısı konulmuş elit düzeyde sportif müsabakalara katılan özel birsporcunun sportif kariyerinin yaşam kalitesine olan etkilerini belirlemektir.Araştırma, nitel araştırma yaklaşımlarından durum çalışması deseni iletasarlanmıştır. Katılımcı seçiminde amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçütörnekleme kullanılmıştır. Araştırmada ele alınan elit düzeyde down sendromlupopüler bir sporcunun yaşamındaki bazı değişim verileri babasınındeğerlendirmeleri doğrultusunda görüşme tekniği kullanılarak elde edilmiştir. Veritoplama aracı olarak araştırmacılar tarafından oluşturulan yarı yapılandırılmışgörüşme formu kullanılmıştır. Veri analizinde betimsel ve içerik analizindenfaydalanılmıştır. Analiz neticesinde bulgular altı tema altında şekillenmiştir.Bu temalar: sağlıklı yaşamın alt parametreleri olan sporun fizikselfonksiyonları, sosyal fonksiyonları, duygusal fonksiyonları, okul fonksiyonu,psiko-sosyal sağlık ve aileye yönelik olumlu tepkilerdir. Temaların altında iseotuz iki kategori elde edilmiştir. Bu kategorilerde sporun özel bir sporcununfarklı gelişim özellikleri açıklanmaktadır. Sonuç olarak elde edilen bulgulardoğrultusunda sporculuğun, özel gereksinimli bir bireyde başta fizikselözelliklerin gelişmesini sağlamanın yanında, onun psikolojik ve sosyalözelliklerine de farklı katkılar sunduğu, bu yönüyle yaşam kalitesine doğrudanolumlu bir etkide bulunduğu belirlenmiştir. Bununla birlikte özel sporcununelde ettiği sportif başarıların ailesine de olumlu katkılar sağladığı tespitedilmiştir.