Ocena właściwości wytrzymałościowych gruntów z wykorzystaniem analizy wstecznej na przykładzie jednego z osuwisk na zboczu Wiatrówki (Beskid Niski) - Tymoteusz Zydroń (Acta Scientiarum Polonorum. Formatio Circumiectus)
Celem pracy było określenie parametrów wytrzymałościowych gruntów jednego ze zboczy osuwiskowych w okolicach Szymbarku k. Gorlic określonych za pomocą analizy wstecznej. Do analiz wykorzystano wyniki pomiarów jednego z osuwisk na zboczu Wiatrówki, które powstało w obrębie terasy rolniczej w wyniku katastrofalnego opadu deszczu. Drugim celem pracy było określenie przyczyn lokalizacji osuwiska w tym konkretnym miejscu terasy rolniczej. Obliczenia stateczności wykonano metodą Spencera, a określenie granicznych wartości parametrów wytrzymałościowych przeprowadzono według metodyki zaproponowanej przez Duncana i Wrighta [2005], która umożliwia określenie dla danej płaszczyzny poślizgu jednej pary wartości kąta tarcia wewnętrznego i spójności. Z kolei dla określenia stanu naprężeń w momencie powstania osuwiska wykonano obliczenia infiltracji. Badania filtracji wykazały, że wodoprzepuszczalność gruntu w obrębie analizowanego osuwiska była mniejsza niż w innej części rozpatrywanej terasy rolniczej. Natomiast obliczenia infiltracji wykazały, że opad był wystarczająco intensywny, aby nasycić profil gruntowy w miejscu powstania osuwiska. Przeprowadzona w dalszej części pracy analiza wsteczna wykazała, że grunt w miejscu powstania osuwiska charakteryzuje się stosunkowo niską spójnością efektywną (0,6 kPa) oraz wysokim efektywnym kątem tarcia wewnętrznego (40,1º).