INFLUENȚA FACTORILOR ECOLOGICI ASUPRA MORFOLOGIEI, CROMAȚIEI ȘI FENOLOGIEI RANIDELOR VERZI - Tudor COZARI; Dumitru ERHAN; Elena GHERASIM (Acta et Commentationes: Ştiinţe Exacte şi ale Naturii)
În lucrare sunt expuse unele principii de cercetare a biologiei, ecologiei, etologiei și fenologiei ranidelor verzi, principii extrem de importante în utilizarea anumitor concepte adecvate și eficiente de identificare a speciilor, printre acestea un loc major îl ocupă conceptul biologic și cel morfologic, cu toate că fiecare luat în parte reprezintă anumite dificultăți metodologice. În acest scop, autorii au realizat un studiu complex și au determinat un anumit nivel de specializare morfologică, fiziologică, ecologică şi etologică, care le asigură, pe de o parte, existenţa în diferite condiţii ambientale ale habitatelor naturale, pe de altă parte, le permit să colonizeze pe larg diverse habitate antropizate, mai ales acelea care le oferă, în primul rând, condiţii minimale, dar suficiente pentru realizarea procesului de creștere, dezvoltare, reproducere și formarea de noi generații.