İNTERNET KULLANIMININ ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN YALNIZLIK ALGILARINA ETKİLERİ - Rahman Çakır; Hüseyin Zahid Kara; Arif Durğun; Yusuf Genç (Akademik İncelemeler Dergisi)
Bu makalede internet kullanımının üniversite öğrencilerinin yalnızlık algısı üzerindeki etkileri incelenmiştir. Araştırma örneklemini Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde tıp eğitimi alan 202 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmada kişisel bilgilerden oluşan demografik sorular, “UCLA Yalnızlık Ölçeği” ve “İnternette Bilişsel Durum Ölçeği (İBDÖ)” kullanılmıştır. Anket sorularına verilen cevaplar SPSS programına aktarılmış ve Mann Whitney U, Kruskal Wallis H ve Spearman korelasyon analizleri yapılmıştır. Yapılan analizler neticesinde erkeklerin kızlara oranla daha fazla yalnızlık algısına sahip olduğu, internet kullanımının ve internete ayrılan sürenin erkeklerde daha fazla olduğu ve internete ayrılan süre, ekonomik durum, yaş, yaşanılan yer değişkenlerine göre yalnızlık algısı ve problemli internet kullanımı ile anlamlı bir şekilde farklılaştığı görülmüştür. UCLA ölçeği ile İBDÖ Ölçeğinin puanlarına göre öğrencilerin; %92,1’i hafif ve orta düzeyde ve %7,9’u yoğun bir şekilde yalnızlık algısına sahip, %88,1’i normal ve %11,9’u problemli internet kullanmaktadırlar. Ölçeklerden alınan puanlara bakıldığında katılımcıların UCLA ölçeği puanlarının (35.76±7.84); İBDÖ ölçeğinden aldıkları puanlarının (97.14±31.83) olduğu bulunmuştur. Ankete katılan öğrencilerin internet kullanımının yalnızlık algısı üzerindeki etkisinin ölçüldüğü korelasyon analizinde pozitif yönlü (r=0.327 ve p=0.000) zayıf düzeydekorelasyon olduğu, dolayısıyla problemli internet kullanımının yalnızlık algısını zayıf düzeyde dahi olsa etkilediği sonucuna ulaşılmıştır.