Дослідження нових сортів люпину вузьколистого (Lupinus angustifolius L.) та люпину білого (Lupinus albus L.) - Н. П. Костенко; С. О. Лахтіонова (Plant Varieties Studying and Protection)
Люпин, як кормова культура є цінним джерелом білка збалансованого за амінокислотним складом. Також він відіграє важливу роль у підвищенні родючості ґрунту. Ґрунтовокліматичні умови зони Полісся та Лісостепу сприятливі для вирощування цієї рослини. У 2013 р. до Державного реєстру сортів рослин придатних до поширення в Україні занесено два нових сорти люпину вузьколистого Переможець і Грозинський 9 та сорт люпину білого Чабанський. Наведено результати ідентифікації морфологічного опису цих сортів на відповідність критеріям охороноздатності. Ідентифікація вищенаведених сортів люпину методом опису морфобіологічних ознак дає можливість отримати кодову формулу сорту. Проведено комплексне оцінювання господарсько-цінних показників. Нові сорти люпину вузьколистого та білого характеризуються високою продуктивністю та якістю, стійкістю до шкідливих хвороб. Сорти стійкі до вилягання, обсипання, гірка речовина (вміст алкалоїдів) у зерні відсутня. Сорти мають високі адаптивні властивості до умов Полісся та Лісостепу.