Relacje społeczne dzieci w spektrum autyzmu - Joanna Bułakowska (Społeczeństwo, Edukacja, Język)
Celem publikacji artykułu jest poszerzenie wiedzy na temat relacji społecznych dzieci ze spektrum autyzmu oraz problemów w nich występujących. Cała praca została oparta na trzech obszarach funkcjonowania dziecka ze spektrum autyzmu – relacji z rówieśnikami, relacji z osobami obcymi, nowo poznanymi oraz relacji z rodzicami i innymi członkami rodziny. Dzieci te zmagają się z ogromnymi problemami zarówno w komunikacji werbalnej jak i pozawerbalnej przez co kontakty społeczne z osobami dorosłymi oraz z rówieśnikami są zaburzone.