Üst ekstremitede arteriyel ve muskuler varyasyonlar - Taner Ziylan; İsmihan İlknur Uysal; Mehmet Tuğrul Yılmaz; Aynur Emine Çiçekçibaşi; Nadire Ünver Doğan (Genel Tıp Dergisi)
Rutin öğrenci diseksiyonlarımızda, bir erkek kadavranın sol üst ekstremitesinde arteriyel ve müsküler varyasyonlar gözlendi. Arteria radialis’in yüzeyelde olduğu, arcus palmaris superficialis’in sadece a. ulnaris tarafından oluşturulduğu, m. palmaris longus’un yoklu- ğu ve m. extensor digiti miniminin üç adet tendona sahip olduğu tespit edildi. Varyasyonlar embriyolojik kökenli olduğundan aynı bölgede farklı yapılarda normalin dışında görünümler birliktelik gösterebilir. Bu yüzden anatomik ve klinik çalışmalarda bir varyas- yon tespit edildiğinde aynı bölgede diğer yapılarda da farklılık gözlenebileceği akılda tutulmalıdır