Bazı Tritikale Çeşit ve Hatlarının Morfolojik Karakterizasyonu - Cemalettin Yaşar Çiftçi; Mehmet Atak (Journal of Agricultural Sciences)
Bu çalışma; 1999-2000 ve 2000-2001 yetiştirme dönemlerinde, A.Ü. Ziraat Fakültesi, Araştırma ve Uygulama Çiftliği deneme tarlalarında yürütülmüştür. Araştırmada, materyal olarak 25 adet tritikale çeşit/hattı kullanılmış, bu çeşit ve hatlar verim ve bazı verim öğeleri yönünden incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; iki yılın ortalaması olarak alt ve üst değerler; çiçeklenme tarihinde 27.00 ZF 12 - 35.87 LAD 388 gün, bitki boyunda 109.6 MT 1 - 144.1 ZF 3 cm, fertil kardeş sayısında 4.31 JGS - 5.06 ZF 6 adet / bitki, başak uzunluğunda 85.24 ZF 7 - 107.9 CWT mm, başakçık sayısında 19.42 ZF 12 - 27.05 ZF 3 adet / başak, başakta tane sayısında 39.34 ZF 12 - 53.97 LAD 388 adet / başak, başakta tane ağırlığında 1.54 ZF 12 2.26 ZF 8 g / başak, bin tane ağırlığında 32.45 LAD 388 - 43.62 ZF 16 g, tane veriminde 4750.3 ZF 12 5920.9 ZF 16 kg/ha, hasat indeksinde % 29.3 ZF 3 - 36.37 ZF 16 , protein oranında % 11.90 Tatlıcak-97 14.37 ZF 3 olarak belirlenmiştir