Egzersize Katılım Motivasyonu Ölçeği’nin Geliştirilmesi (EKMÖ): Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması - Gönül Tekkurşun Demir; Sevinç Namlı (Research in Sport Education and Sciences)
Egzersize katılım; kişisel ve çevresel nedenlerden dolayı çoğu zaman ertelediğimiz bir aktivitedir. Bireyi egzersize motive edecek unsurların bilinmesi, egzersize katılımı arttırark sağlıklı yaşamın desteklenmesine yardımcı olabilir. Bu araştırmada, egzersize katılım motivasyonu ölçeğinin geçerli ve güvenilir şekilde geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bu bağlamda araştırmaya haftada en az 2 kez egzersiz yapan 440 katılımcı dahil edilmiştir. Katılımcıların 227'si erkek, 213'ü kadındır. Ayrıca 317’si bekar, 123’si evli, yaş ortalaması ise 22.97’dir. Araştırmada madde havuzunun oluşturulması, Hür İrade Kuramı özelliğine uygun maddelerin hazırlanması ve literatür taraması sırasında yapılan içerik analiziyle sağlanmıştır. Madde havuzu uzman görüşüne sunulmuş, pilot uygulama yapılmıştır. Kapsam geçerliği sınandıktan sonra yapı geçerliği incelenmiştir. Bu bağlamda sırasıyla AFA, DFA, güvenirlik testleri (Cronbach Alfa, Spearman Brown, Guttman Split-Half), düzenlenmiş madde-toplam korelasyonu, madde analizlerinden (%27 alt üst gruplar analizi) yararlanılmıştır. Buna göre, özdeğeri 1’den büyük olan faktörlerde yer alan maddelerin kovaryans değerlerinin, madde hata varyanslarının uygun olduğu görülmüştür. Ardından uyum indeksleri de incelenerek madde analizi ile EKMÖ’nün yapısına kanıt sağlanmıştır. Elde edilen yapının güvenirliklerinin yüksek olduğu da tespit edilmiştir. Yapılan tüm analizler sonucunda ESKMÖ’nün 21 madde 3 faktörden (içsel motivasyon, motivasyonsuzluk, dışsal motivasyon) oluştuğu, geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğu tespit edilmiştir.