Pravica do združitve družine in merila jezikovne integracije - Ana Samobor (Slovenščina 2.0: Empirične, aplikativne in interdisciplinarne raziskave)
Direktiva 2003/86/ES vzpostavlja skupne evropske standarde na področju združitve družine državljanov tretjih držav, a hkrati nekatere odločitve v zvezi z urejanjem tega področja prepušča državam članicam. Ena teh je tudi odločitev za uvedbo zahteve po izpolnjevanju meril (jezikovne) integracije za državljane tretjih držav in njihove družinske člane. Prispevek v luči pravice do družinskega življenja orisuje pravni okvir na področju združevanja družine in osvetljuje meje, ki jih določanju dodatnih meril integracije postavljajo standardi s področja človekovih pravic. Pri tem se osredotoča na nedavne spremembe slovenskega Zakona o tujcih, ki podaljšanje dovoljenja za prebivanje zaradi združitve družine pogojujejo z znanjem slovenščine na »preživetveni ravni«, in jih umešča v širši kontekst evropskega trenda zaostrovanja integracijskih meril.