Wolność słowa – komunitariańska argumentacja uzasadniająca różnorodność znaczenia pojęcia - Olgierd Andrzej Górecki (Czasopismo Prawno-Historyczne)
Celem niniejszego artykułu jest z jednej strony przedstawienie podstawowych założeń komunitarianizmu, z drugiej natomiast próba dokonania rekonstrukcji znaczenia terminu „wolność słowa”, w oparciu o założenia metodologiczne analizowanej doktryny. W celu usystematyzowania wywodu najpierw przytoczę podstawowe poglądy komunitarian. Później omówię stanowisko Jeﬀrey’a Abramsona i Elizabeth Bussiere, zawarte w artykule Wolność słowa i prawo do swobodnego przekazu. Perspektywa Komunitariańska. Pozwoli mi to sformułować w konkluzji odpowiedź na pytanie: czy według komunitarian można mówić o istnieniu jednej wspólnej deﬁnicji pojęcia wolności słowa, czy też nie byłoby właściwsze stwierdzenie, że mamy do czynienia z całym spektrum tych, różnych od siebie, wolności?