Dziedzictwo kulturowe regionu Pałuk i jego popularyzacja - Karol Dziczek; Bartłomiej Kołsut (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna)
Artykuł omawia dziedzictwo kulturowe regionu Pałuk jako istotny element lokalnej tożsamości i rozwoju społeczno-gospodarczego. Zawiera analizę materialnych (rękodzieło, ubiór, haft) i niematerialnych (gwara, muzyka, obrzędy) zasobów regionu. W ramach publikacji przedstawiono wyniki badań opartych na zastosowaniu metod desk research oraz indywidualnego wywiadu pogłębionego. Poruszono problemy zarządzania dziedzictwem, wynikające z podziału administracyjnego na dwa województwa, oraz pod- kreślono rolę współpracy lokalnych instytucji i organizacji pozarządowych. Przedstawiono również starania o wpisanie haftu pałuckiego na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Artykuł wskazuje na konieczność integracji i promocji dziedzictwa kulturowego w kontekście globalizacji.