Tokat-Uğrak Havzasında Erozyona Sebep Olan Yağmurların incelenmesi - Fazlı Öztürk; Kadri Yürekli (Journal of Agricultural Sciences)
Tokat-U ğrak havzas ı nda ölçülen günlük ya ğmurlar ı n erozyon indeksi, her bir yağmur olay ı n ı n toplam kinetik enerjisi ve 30 dakikal ı k maksimum şiddetine göre saptanmışt ı r. Gözlem süresinde 1978-1998 150 erozyona sebep olan ya ğmur olay ı belirlenmi ş ve bunlar ı n erozyon indeksi ve yağmur miktarlar ı aras ı nda ilişki kurulmuştur. Havzada bir y ı lda meydana gelen erozyona sebep olan yağmur olayı n ı n say ı s ı yı llara göre 2-15 aras ı nda değişmiştir. Gözlem süresi için erozyona sebep olan yağmur olaylar ı n ylll ı k ortalamas ı 7.9 bulunmuştur. Ayl ı k erozyon indeksi değerleri 0.20-14.52 MJ.cm/ha.saat, y ı ll ı k erozyon indeksi değerleri 0.40-24.16 MJ.cm/ha.saat aras ı nda değişmiştir. Ayl ı k ve yı ll ı k erozyon indeksi değerlerinin log-normal dağı l ı ma uygun olduğu saptanm ışt ı r.