Japońskość i uniwersalizm. Współcześni japońscy artyści sztuki mediów i dziedzictwo kulturowe Japonii - Machiko Kusahara (Kwartalnik Filmowy)
Dzisiejsi artyści interaktywni to prawdziwi kosmopolici. Podróżują i wystawiają swoje prace na całym świecie. Dotyczy to również artystów japońskich, którzy odnoszą sukcesy w dziedzinie sztuki. Kushara zastanawia się, czy japońska sztuka ma jakieś szczególne cechy. Przedmiotem jego analizy jest twórczość Masakiego Fujihaty, Seiko Mikami, Toshio Iwai, Kazuhiko Hachiyi i innych. Wykorzystanie przez nich technologii cyfrowych odzwierciedla trendy w sztuce orientalnej. Sztuka, rozrywka i życie codzienne integrują się zarówno w sferze koncepcji, jak i gotowego projektu. W sztuce nie ma wyraźnego podziału między ciałem i umysłem, człowiekiem i zwierzętami, tym, co rzeczywiste, i tym, co wyobrażone. Japońscy artyści czerpią inspirację z różnych tradycji sztuki światowej, ale inspiracje te są zawsze filtrowane przez ich rodzimą kulturę.