Dijital Teknolojilere Erişim Motivasyonu Ölçeğinin Türkçe’ye Uyarlanması: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması - Şefika Şule Erçetin; Sait Akbaşlı; Mehmet Durnalı (Sakarya University Journal of Education)
Buaraştırmanın amacı, Soomro, Kale, Curtis, Akcaoglu ve Bernstein (2018)tarafınca geliştirilen Öğretim Üyelerinin Bilgi ve İletişim TeknolojilerineErişim Ölçeği’nin bir alt boyutunu, Dijital Teknolojilere Erişim MotivasyonÖlçeği olarak Türkçe’ye uyarlamaktır. İlk olarak, ölçeğin Türkçe sürümünündilsel eşdeğerliğinin sağlanmıştır. Sonrasında, ölçeğin yapı geçerliliğini testetmek amacıyla Açımlayıcı Faktör Analizi (AFA) için 250 ve son olarakDoğrulayıcı Faktör Analizi (DFA) için gönüllük esasına dayalı olarak 200öğretmenden veri toplanmıştır. AFA sonucuna göre; İngilizce sürümünde olduğugibi ölçeğin Türkçe sürümü iki alt faktörden oluşmuştur. İçsel motivasyon vedışsal motivasyon alt faktörlerinin her biri 4 madde olmak üzere toplamda ölçek8 maddeden oluşmuştur. AFA sonrasında gerçekleştirilen DFA sonucu, faktör yapısınınkabul edilebilir olduğunu göstermiştir. Cronbach Alpha katsayısı ölçeğin tamamıiçin .51; İçsel motivasyon alt faktörü için .60 ve dışsal motivasyon altfaktörü için .71 bulunmuştur. Sonuç olarak, uyarlanan ölçeğin Türk Kültüründeiçsel ve dışsal dijital teknolojilere yönelik erişim motivasyonununbelirlenmesinde kullanılabileceği, ölçeğin psikometrik özelliklerininiyileştirilmesine yönelik çalışmalar yapılmasına devam edileceği söylenebilir.