Sosyo-politik Bütünleşme Modeli Arayışındaki Kuramlar ışığında Avrupa Kamusal Alanına ilişkin Öneriler - Oğuz Mayda (Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi)
Avrupa’da çoğulcu sosyo-politik bir yönetim biçiminin savunucusu olan bütünleşme kuramlarında, kamusal alan ile demokrasi kalitesi arasındaki ilişki hakkında homojen bir bakış bulunmamaktadır. Bununla birlikte, bu kuramların kamusal alana dair varsayımları ışığında, Avrupa çaplı bir kamusal alana erişime ilişkin sorunların çözümü hakkında bazı temel göstergelere ulaşmak mümkündür. Buna göre; Avrupa kamusal alanının yatay ve dikey genişlemesinin sağlanması için, bürokrasinin ve merkezileşme eğiliminin kontrol edilmesi, anayasal vatandaşlığın gerçekleştirilmesi, yaygın medya iletişimine vatandaşların katılımının sağlanması, Avrupa kurumları içinde ve kamu ile Avrupa kurumları/aktörleri arasında karşılıklı iletişimin artırılması gerekmektedir