CARL SCHMITT I JEGO „WYKŁADNIA” ARTYKUŁU 19 PROGRAMU NSDAP - Maciej Jońca (Zeszyty Prawnicze)
W polskiej literaturze poświęconej Carlowi Schmittowi niewiele uwagi poświęcono dotychczas jego artykułowi Aufgabe und Notwendigkeit des deutschen Rechtsstandes. Jest to tekst, w którym punkt wyjścia stanowi zmasowana krytyka prawa rzymskiego. Schmitt znalazł do tego pretekst w artykule 19 NSDAP, gdzie stwierdzono: „Żądamy zastąpienia służącego materialistycznemu porządkowi świata prawa rzymskiego przez powszechne prawo niemieckie”. Dla autora artykułu prawo rzymskie stało się symbolem porządku prawnego budowanego w Niemczech przez wieki. Wraz z ius Romanum chce on odrzucić konstytucyjny ustrój państwa, zasadę trójpodziału władz oraz zasadę niezawisłości sędziów. Tekst okazał się bardzo opiniotwórczy wśród nazistowskich elit politycznych i prawniczych.