Biyoteknoloji ve Genetik Mühendisliği Konusunun Öğretiminde 8. Sınıf Öğrencileri İçin Dersin Deneysel Planlanması - Zeynep Yüce; Meryem Demirci (Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi)
Özet:Yapılan bu çalışmada “Biyoteknoloji ve Genetik Mühendisliği” konularınınöğretiminde deney yöntemi kullanılmasının konuya ilişkin tutum ve başarıyınasıl etkilediği incelenmiştir. Çalışma, Kars’ın Selim ilçesindeki iki yatılıbölge ortaokulunun 8. sınıflarında öğrenim gören 99 öğrenci ilegerçekleştirilmiştir. Çalışma deneysel olarak planlanmış ve ön test, son testmodeli uygulanmıştır. Veri toplama aracı olarak fene karşı tutum ölçeği(α=0,85) ve araştırmacı tarafından hazırlanan biyoteknoloji ve genetik mühendisliğibaşarı testi (KR-20=0,70) kullanılmıştır. Çalışmanın örneklemini oluşturan heriki okulda random örnekleme yöntemi ile deney ve kontrol gruplarıoluşturulmuştur. Gruplara, araştırmanın veri toplama araçları konu işlenmedenönce ön test şeklinde uygulanmıştır. Sonrasında deney gruplarında biyoteknolojive genetik mühendisliği konuları laboratuvar yöntemiyle, kontrol gruplarındaise aynı konu ‘Fen Bilimleri Dersi Öğretim Programı’nda konu için önerilen düzanlatım, soru cevap ve tartışma gibi klasik yöntemlerle işlenmiştir. Buuygulamadan sonra tüm gruplara aynı veri toplama araçları son test şeklinde,aradan yaklaşık beş hafta geçtikten sonra da aynı testler kalıcılık testişeklinde uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 18 programında analiz edilmiştir.Çalışmanın analiz sonuçlarına göre biyoteknoloji ve genetik mühendisliğikonusunun deney yöntemi kullanılarak işlenmesi ile öğrencilerin hem bu konudabaşarılarının arttığı, hem tutumlarının olumlu yönde geliştiği hem de bilgilerindekalıcılık sağlandığı ortaya çıkmıştır.