Tekstide kategooriad eesti keele õpikutes – upu või uju? - Ilona Tragel; Laura Kiik; Liisa-Maria Komissarov; Kati Käpp; Markus Laanoja; Nele Karolin Teiva (Eesti ja Soome-ugri Keeleteaduse Ajakiri)
Põhikooli ja gümnaasiumi riiklikus õppekavas on ühe õpiväljundina kirjas, et õpilased peavad oskama luua eri liiki tekste, kuid jäetakse täpsustamata, mis need liigid on ning kuidas peaksid õpilased neid omandama. Artiklis käsitleme, kuidas on neile teemadele lähenenud Eesti põhikoolidele (II–III kooliaste) ja gümnaasiumidele sügisel 2024 kättesaadavad eesti keele (emakeelena) õpikud. Analüüsi tulemustest selgus, et tekstide kategoriseerimisel kasutatakse enim termineid žanr, liik ja tüüp. Kusjuures nende kasutus varieerub ulatuslikult, selgeid definitsioone enamjaolt ei anta ning kategoriseerimise aluseid selgitatakse eksplitsiitselt pigem harva. Kategooriate õpetamisel on enamasti kirjas teksti vormi-, mitte sisutunnused. Selline lähenemine tekstide kategoriseerimisele ei arenda õpilaste iseseisvat analüüsivõimet ega valmista neid ette pidevalt muutuvas tekstimaailmas toime tulemiseks. Artiklis pakume välja ühe võimaliku ülesande tüübi, mis suunaks õpilased tekste uutmoodi märkama ja seeläbi mõtestatumalt õppima.