Yazılı Metinleri Ölçme ve Değerlendirmede Geri Bildirim Kaynakları - Hasan Sarıkaya (Uluslararası Filoloji Bengü)
Bu çalışmada, yazılı metinleri ölçme ve değerlendirmede geri bildirim kaynakları üzerinde durulmuştur. Çalışmada geri bildirim kaynaklarının güçlü ve zayıf olduğu yönleri belirleme amacıyla alanyazın derlemesi yapılmıştır. Yazılı metinleri ölçme ve değerlendirmede geribildirim kaynaklarıyla ilgili alanyazındaki araştırmalara, yayınlara başvurulmuştur. Alanyazındaki kaynaklar taranmıştır. Çalışmanın temelindeki yazma becerisiyle ilgili eğitim süreçlerinin doğru ve etkili işletilebilmesi önemlidir. Bunun için öğrencilerin yazılı metinlerinin doğru biçimde ölçülmesi ve değerlendirmesi gerekmektedir. Yazma eğitiminde öğrencilere etkili, doğru ve uygun geri bildirimler verilmelidir. Bu sayede ölçme ve değerlendirme süreci amaca uygun bir biçimde yürütülebilir. Öğrencilere uygun ve doğru geri bildirimler vermede, geri bildirim kaynaklarının önemli bir etken olduğu söylenebilir. Bu sebepten çalışmada geri bildirim kaynaklarından öğretmen geri bildiriminin, akran geri bildiriminin ve öz değerlendirmeye dayalı geri bildirimin güçlü ve zayıf yönleri belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışmanın sonucunda, her geri bildirim kaynağının güçlü ve zayıf yönlerinin bulunduğu, şartlara uygun olarak farklı geri bildirim kaynaklarının kullanılabileceği, birden fazla geri bildirim kaynağından yararlanmanın etkili bir ölçme ve değerlendirme süreci açısından değerli olduğu sonucuna ulaşılmıştır.