Beyşehir Gölü’ndeki Sudak (Stizostedion lucioperca, Linnaeus 1758) Balığı Kasında Bazı Ağır Metallerin Birikiminin Araştırılması - Barış Karslı; Emre Çağlak (Journal of Agricultural Sciences)
Bu çalışma; Türkiye’nin 3. büyük gölü olan Beyşehir Gölü’nden avlanan, tüketimi ve ihracatı yapılan sudak balığının mevsimsel olarak bazı ağır metal konsantrasyonlarını tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Bu maksatla, sudak balıkları 2011- 2012 yıllarında mevsimsel olarak bölge balıkçılarından temin edilmiştir. Sudak örneklerinin ağır metal analizleri indüktif çiftleşmiş olarak plazma/optik emisyon spektroskopisi (ICP-OES) cihazı kullanılarak yapılmıştır. Çalışma sonucunda, sudak kasındaki ağır metal içeriklerinin minimum ve maksimum değerleri; Cd, 0.008-0.047 mg kg-1; Co, 0.033-0.226 mg kg-1; Pb, 0.024-0.368 mg kg-1; Ni, 0.14-0.222 mg kg-1; Cr, 0.14-0.301 mg kg-1; Cu, 0.326-0.552 mg kg-1; Fe, 2.784-4.72 mg kg-1; Al, 5.449-8.859 mg kg-1; Zn, 15.85-26.497 mg kg-1; Mn, 0.215-0.311 mg kg-1 olarak tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlar ulusal sınır değerler ve uluslararası tüketilebilir ve standart değerler açısından karşılaştırılmıştır.