Kültür Mantarı Pleurotus florida Üretiminde Degerlendirilen Bazı Lignoselülozik Artık ve Atıkların Verim Üzerine Etkileri - Sibel Yıldız; Zafer Demirci (Journal of Agricultural Sciences)
Bu çalışmada baz ı lignoselülozik art ı k ve at ı kları n Pleurotus florida üretiminde değerlendirilmesi konusunda araşt ı rmalar yap ı lmış olup deği şik besin ortamlar ı n ı n verim üzerine etkileri inceienmiştir. 3 denemeyi kapsayan araşt ı rmada buğday sap ı BS , ı hlamur yaprağı 1Y , kavak yapra ğı KY , ibre i,Ladin , odun tela şı 0T,Doğ u 'edin° ve mı s ı r sap ı MS ana materyal, kepek K , ot 0 , f ı nd ı k yaprağı FY , at ı k kağı t AK , at ı k çay yaprağ i ÇA , odun d ış kabuğ u OK, Kay ı n , kay ı n yongas ı KayY ve çam yongas ı ÇY,Kı z ı lçam katk ı materyalleri olarak kullan ı lm ışt ı r. Her bir deneme 2-2.5 ayl ı k bir süre zarf ı nda tamamlanmış olup, elde edilen mantarlar ı n şapka çaplan ŞÇ , şapka say ı ları ŞS , sap uzuniuklan SU ve bireysel mantar a ğı rl ı kları BMA , incelenerek mantar veriminin V hangi kar ışı m oran ı nda, ne ölçüde değ işim gösterdiği araşt ı nlmıştı r. Buna göre, buğday sap ı , mı s ı r sap ı gibi yı ll ı k bitkiler ve çe ş itli ağaç yonga ve yapraklar ı ile odun talaşı n ı n, katk ı materyalleriyle birlikte kültür mantarc ı lığı üretiminde değerlendirilebileceğ i saptanmışt ı r