İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İLE MÜCADELENİN STRATEJİK BOYUTU: TÜRKİYE’DEKİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYELERİNİN STRATEJİK PLANLARI ÜZERİNDEN BİR İNCELEME - Fatma YAPICI SAPANKAYA (Sayıştay Dergisi)
İklim değişikliği bugün dünyanın tüm bölgelerinde hissedilmektedir. Isı adası etkisi sebebiyle yüksek hava sıcaklığı, aşırı yağışlara dayalı su taşkınları, yangınlar ile tatlı su kaynaklarının azalması iklim değişikliğinin kentlerdeki en tipik etkileridir. Yerel yönetimlerin iklim değişikliğinden kentlerde yaşayanları doğrudan etkileyen iklim risklerine karşı eylemlerde bulunması yerellik ilkesi gereğidir. Bu çalışma Türkiye’de bulunan 30 büyükşehir belediyesinin 2025-2029 dönemi için hazırladıkları stratejik planlarda yer verdikleri iklimle stratejik amaç ve hedefler üzerinden iklim değişikliği ile mücadele yaklaşımlarını analiz etmeyi amaçlamaktadır. Araştırma yöntemi olarak içerik analizinin seçildiği çalışmada Maxqda 2020 programından yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda 11 stratejik planda iklim amaçlar içinde yer alırken, 13 stratejik planda stratejik hedefler arasında yer aldığı görülmüştür. İklimle ilgili amaç ve hedefler bütçelendirilmiştir. Stratejik hedeflerde öne çıkan unsurlar yenilenebilir enerji ile atık yönetimi olmuştur. Stratejik planların çoğunluğunda 12. Kalkınma Planı’nda iklimle ilgili hedeflere atıfta bulunulmuştur. Diğer üst politika belgelerine yapılan atıflar sınırlı düzeyde stratejik planda yer almıştır.