Metody waloryzacji krajobrazowej na potrzeby turystyki i rekreacji - Beata Fornal-Pieniak; Barbara Żarska (Acta Scientiarum Polonorum. Formatio Circumiectus)
Walory środowiska przyrodniczego i kulturowego stanowią potencjał danego regionu, który może być wykorzystany na potrzeby rozwoju turystyki i rekreacji. Aby ocenić atrakcyjność i przydatność terenu dla potrzeb turystyki należy wykonać waloryzację krajobrazu. W literaturze przedmiotu przedstawiono różne kryteria oceny krajobrazu w aspekcie turystyki i rekreacji W pracy zaprezentowano charakterystykę wybranych metod waloryzacji krajobrazu w aspekcie rozwoju turystyki i rekreacji.