Rewolucja a prawo w Europie w XX wieku. Część I: Z rozważań nad typologią rewolucji i charakterem prawa rewolucyjnego - Hubert Izdebski (Czasopismo Prawno-Historyczne)
I. Wprowadzenie. II. Rewolucja i prawo — próba uściślenia pojęć. III. Typologia rewolucji. IV. Cechy prawa okresu rewolucji. V. Zamiast podsumowania.