Ekdotika in tehnologija: elektronske znanstvenokritične izdaje slovenskega slovstva - Matija Ogrin; Tomaž Erjavec (Jezik in Slovstvo)
Zbirka znanstvenokritičnih izdaj eZISS je nastala s povezavo treh prvin: z oživljenim zanimanjem za primarne vire slovenskega slovstva; z intenzivno metodološko vpeljavo temeljnih filološko-historičnih ved, zlasti ekdotike ali tekstne kritike; in naposled z uporabo sodobnih odprtih standardov elektronskega označevanja in obdelave besedil. Članek predstavi izhodišča in metode, uporabljene v pripravi teh znanstvenih izdaj, zlasti povezanost teh metod s tehnologijo elektronskega označevanja besedil. Priprava izdaj je temeljila na smernicah konzorcija Text Encoding Initiative (TEI), v katerih se tehnološki standardi povezujejo s klasičnimi filološkimi metodami znanstvenokritičnih izdaj. Ta pristop se je izkazal kot smiseln tudi za izdajanje znanstvenokritičnih izdaj slovenskega slovstva in je spodbudil intenzivnejše zanimanje za raziskovanje in objavljanje primarnih virov slovenske književnosti.