A verbális agresszió megnyilvánulási formái politikai tartalmú Facebook-kommentekben - Bozsik, Tamara (Jelentés és Nyelvhasználat)
Tanulmányomban a verbális agresszió megnyilvánulási formáit vizsgálom politikai tartalmú Facebook-kommentekben, különös tekintettel a prozódia írásbeli helyettesítésére és a jelentésalkotásra. A tanulmány befogadói oldalról vizsgálja a verbális agresszió nyelvi és nyelvhasználati megvalósulásait, továbbá leíró jellegű, és a grammatika, pragmatika, kognitív nyelvészet, valamint szociolingvisztika fogalomkészletét alkalmazza a mintaelemzések során. A mintaelemzések illusztrálják, hogy a saját gyűjtésű korpuszomban hogyan jelenik meg a verbális agresszió. A saját verbális agressziódefinícióm megalkotásához a kiindulópontot Szabó (2020) definíciója adta, ez módosítva és továbbfejlesztve az elemzéseim alapját képezi. Mivel a kommentelés írott és beszélt nyelvi kommunikációs jegyeket is tartalmaz, ezért e jegyeket is figyelembe véve történt az elemzés. A tanulmány az elemzések mellett áttekintést is ad az agresszióról mint viselkedésről, feltérképezi az agressziót nyelvészeti megközelítésből, valamint az internetes nyelvhasználat jellemzőit is széleskörűen bemutatja. -------------------- This paper investigates the forms of verbal aggression in Facebook comments with political content, in particular the replacement of prosody in writing and meaning creation. The study is descriptive, it examines the linguistic and language use realizations of verbal aggression from the receiver's point of view, furthermore, it uses the terminology of grammar, pragmatics, cognitive linguistics and sociolinguistics during sample analyses. The sample analyses illustrate how verbal aggression appears in the author’s self-collected corpus. The author’s definiton of verbal aggression is based on Szabó’s (2020) definition, however, it is modified and further developed to form the basis of the analyses in the paper. Since commenting contains both written and spoken linguistic communication signs, the analyses were conducted taking these signs into account as well. In addition to the analyses, the study provides an overview of aggression as a form of behavior, explores aggression from a linguistic perspective, and also presents the characteristics of language used on the Internet.