ДЕПОЗИТНИЙ ПОРТФЕЛЬ БАНКІВСЬКОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ: АКТУАЛЬНІ ТРАНСФОРМАЦІЇ ТА ВИКЛИКИ - Роберт Бачо; Катерина Сочка; Габріелла Лоскоріх (Економіка та суспільство)
У статті досліджено трансформацію депозитного портфелю банківської системи України з 2019 року у розрізі типів вкладників та строків залучення депозитів. Незважаючи на воєнний період, спостерігається зростання абсолютних обсягів депозитів у банківській системі. Виявлено зростання частки депозитів нефінансових корпорацій та фізичних осіб – підприємців, що є одним з індикаторів зростання оборотів фінансових ресурсів у економіці. Одночасно зафіксовано суттєве підвищення частки депозитів на вимогу, що посилює ризики ліквідності у випадку масового закриття таких рахунків. Виявлено, що саме домогосподарства формують більшість (73 – 79%) строкових депозитів (терміном більше 1 року) банківської системи, що є фундаментом для її довгострокового сталого функціонування. Зазначене актуалізує проблематику пошуку подальших інструментів залучення додаткових коштів домогосподарств на довгостроковий термін через персоналізовані продукти, більш гнучкі умови та відповідний рівень їх доходності. Результати дослідження засвідчують, що в сучасних умовах строкові депозити є переважно засобом збереження коштів, а не їх примноження через рівень інфляції та дохідність альтернативних інвестицій, тому банківським установам варто акцентувати увагу саме на таких перевагах.