Sabahattin Ali’nin “Arabalar Beş Kuruşa” ve Yüksel Pazarkaya’nın “Atkestanesi” Adlı Hikâyelerinde Ayrıştırıcı Söylem - Sevda Nur Duman; Meryem Nakiboğlu (Korpusgermanistik)
İnsanlar arasındaki kültür farklılıkları ve ekonomik gelir eşitsizlikleri gibi nedenler gündelik yaşamı olumsuz etkilemektedir. Bu olumsuz etkilerin sonucuna en çok kurban olanlar arasında çocuklardır. Çocukların yaşamını etkileyen bu gibi olumsuzluklar edebiyattan sinemaya kadar pek çok alanda karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada, Türk Edebiyatının toplumcu/ gerçekçi anlayışa sahip yazar ve şairlerinden Sabahattin Ali’nin Arabalar Beş Kuruşa eseri ile Göçmen Edebiyatı’nın önde gelen isimlerinden Yüksel Pazarkaya’ nın Atkestanesi isimli kısa hikayeleri Hermeneutik bir yaklaşımla incelenecektir. Bu makalenin amacı ele alınan iki farklı edebiyata ait kısa hikayelerdeki zengin ile fakir, öteki ile ötekileştiren arasındaki ilişkiye ayrıştırıcı söylem bağlamında dikkat çekmektir. Bir diğer amaç ise her iki yazarın da içinde bulundukları toplumdaki farklı sınıflara ait insanların yaşadıkları sorunları kurgusal karakterlere nasıl ve ne şekilde yansıttıklarını göstermektir. Buna ek olarak, incelenen kısa hikâyelerde saptanan benzer ve farklı bulgular gün yüzüne çıkarılmaya çalışılacaktır.