Poslovna sposobnost kao univerzalno ljudsko pravo i determinanta društvenog položaja lica sa mentalnim invaliditetom - Milan Marković (Stanovništvo)
Članak razmatra promenu obrasca koju uvodi Konvencija o pravima lica sa invaliditetom Ujedinjenih nacija. U tom smislu, posmatra se takva promena na polju poimanja i važnosti poslovne sposobnosti lica sa mentalnim invaliditetom. Ističu se jasni stavovi koji poslovnu sposobnost vide kao glavnu determinantu društvenog položaja ove manjinske grupe, koja, pak, usled ustaljenog modela negacije sposobnosti, trpi dehumanizaciju i marginalizaciju, koje dalje dovode do ozbiljnih posledica po pojedince. Takođe, uvodi se teorijska diskusija o održivosti određenih koncepata u tretmanu osoba sa mentalnim teškoćama, te zastupa neophodnost ukidanja sistema nesposobnosti i uspostavljanja sistema sposobnosti koji kapacitet ljudskog bića tretira kao univerzalnu vrednost, na šta se nadovezuje stav uveden Konvencijom o poslovnoj sposobnosti kao univerzalnom ljudskom pravu. Najzad, pruža se ilustracija o zabrinjavajućem sistemskom automatizmu u lišavanju poslovne sposobnosti i stereotipima i etiketiranju u tom smislu.