جداسازی و شناسایی مولکولی باکتری‌های محرک رشد گیاه از فیلوسفر و ریزوسفر گندم زراعی (Triticum aestivum L. ) - فرحناز جوانمردی; سید محمد مهدی محمودی; حسن رستمی (زیست‌شناسی کاربردی)
مقدمه: تعداد قابل توجهی از باکتری‌های خاک دارای قابلیت تثبیت نیتروژن، محلول‌سازی فسفات و تولید اکسین هستند. چنین باکتری‌هایی می‌توانند نقش موثری در بهبود رشد گیاهان داشته باشند. هدف از این پژوهش، جداسازی، شناسایی و بررسی عملکرد چنین باکتری هایی بر میزان رشد گیاه عدس بود. مواد و روشها: . تعداد 30 نمونه باکتری‌، از فیلوسفر و ریزوسفر گندم جداسازی شدند. از محیط کشت فاقد نیتروژن جهت شناسایی باکتری‌های تثبیت کننده نیتروژن، و از محیط کشتNBRIP جهت بررسی توانایی محلول‌سازی فسفات نامحلول استفاده شد. توانایی جدایه‌ها در تولید اکسین با روش سالکوفسکی بررسی شد. همچنین تاثیر دو جدایه برتر، بر میزان رشد طولی ساقه و ریشه گیاه عدس بررسی شد.نتایج: از 14 جدایه فیلوسفری و 16 جدایه ریزوسفری، 2 جدایه الف و ب که به ترتیب از ریزوسفر و فیلوسفر گندم جداسازی شده بودند و بیشترین توانایی را در خصوص پارامتر‌های مورد نظر داشتند، براساس تعیین توالی بخشی از ژن 16S rDNA شناسایی شدند. جدایه الف با قابلیت تثبیت نیتروژن و محلول‌سازی فسفات به میزان 98 درصد مشابه باسیلوس سرئوس و جدایه ب با قابلیت تولید اکسین به میزان 99 درصد مشابه آرتروباکتر گلوبیفورمیس بود. جدایه A به میزان 8 درصد و جدایه B به میزان 50 درصد توانستند رشد طولی ساقه عدس را افزایش دهند. بحث و نتیجه‌گیری: ریزوسفر گندم دارای باکتری‌هایی با قابلیت تثبیت نیتروژن، محلول‌سازی فسفات و تولید اکسین است. به‌کارگیری چنین سویه‌هایی، می‌تواند نقش موثری در بهبود رشد گیاهان و کاهش مصرف کودهای شیمیایی داشته باشد.