اثرات به‌کارگیری پروبیـوتیک لاکتـوباسیلوس پلانتاروم(Lactobacillus plantarum) بر هورمون جنسی استرادیول و بافت گنادی در جنس ماده ماهی گورخری (Danio rerio) - فاطمه واحدی امیری; ولی اله جعفری; رقیه صفری; سید حسین حسینی فر (مجله بهره‌برداری و پرورش آبزیان)
در این تحقیق تأثیر سطوح مختلف پروبیوتیک لاکتوباسیلوس پلانتاروم در جیره غذایی بر هورمون های جنسی استرادیول و بافت گنادی ماهی گورخری بررسی شد. تعداد 600 قطعه بچه‌ماهی بامیانگین وزنی01/0±15/0 ‌گرم در 4 تیمار و 3 تکرار با جیره‌ی غذایی پایه همراه با سه سطح پروبیوتیک لاکتوباسیلوس پلانتاروم (CFU/gr 105، 106 و107) به مدت سه ماه تغذیه شدند. در پایان دوره و مشخص شدن جنسیت، جنس نر از آزمایش خارج و جنس ماده به مدت 1 ماه به‌ وسیله همان جیره‌های تغذیه ‌شدند. در انتهای دوره از کل بدن ماهی استفاده گردید و پس از تهیه سرم، به روش RIA میزان هورمون‌های استروئیدی اندازه گیری گردید. سـپس بخشی از بافت گناد نمونه برداری و میکروسکوپ نوری بررسی شد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان‌دهنده افزایش این هورمون در زمان ویتلوژنز می‌باشد که در تیمار تغذیه‌شده با CFU/gr106 لاکتوباسیلوس پلانتاروم افزایش معنی‌داری نسبت به بقیه تیمارها نشان می-دهد(P<0.05). ولی تیمار تغذیه‌شده با CFU/gr107 لاکتوباسیلوس پلانتاروم روند کاهشی داشته است. در مقاطع بافتی در تیمار شاهد بیشتر تخمک‌ها به وضوح در مرحله‌ی دوم و سوم رسیدگی جنسی قرار دارند. در تیمار تغذیه‌شده با CFU/gr106 لاکتوباسیلوسپلانتاروم بخش عمده تخمک‌ها در مرحله سوم و چهارم و حتی انتهای مرحله چهارم بلوغ بودند. که نسبت به تیمارهای تغذیه‌شده با CFU/gr 105و CFU/gr107 لاکتوباسیلوس پلانتاروم این مراحل بیشتر مشاهده می‌شود. نتایج مطالعه حاضرنشان می‌دهد که استفاده از پروبیوتیک‌ها لاکتـوباسیلوس پلانتاروم در مقدار موثر می‌تواند به‌عنوان یک راهبرد جدید در بهبود عملکرد تولیدمثلی مورد توجه قرار گیرد.