ЩОДО ДІЇ НОРМ ПРО РОЗМІРИ ПОСАДОВИХ ОКЛАДІВ ВИКЛАДАЧІВ, НАУКОВЦІВ ТА ПОСАДОВИХ ОСІБ ВИКОНАВЧОЇ І СУДОВОЇ ГІЛОК ВЛАДИ (У КОНТЕКСТІ РІВНОСТІ ЛЮДЕЙ ЗА СТАТТЕЮ 21 КОНСТИТУЦІЇ УКРАЇНИ) - Б.В. ДЕРЕВЯНКО (Економіка та право)
Для реального підвищення престижності наукової та педагогічної праці необхідним є механізм часткового виконання положень законодавства про фінансове забезпечення суб’єктів сфер освіти і науки. Досягти цієї цілі можливо із застосуванням загальних методів дослідження та спеціальних методів вивчення юридичних явищ і процесів, а також методів аналізу та синтезу, історично-правового і порівняльно-правового, формально-логічного, системно-структурного тощо. За ст. 21 Конституції України, «Усі люди є вільні і рівні у своїй гідності та правах…». Це не свідчить про те, що викладач, науковець і чиновник, суддя, а тим більше військовослужбовець чи правоохоронець під час виконання завдань в умовах воєнного стану повинні отримувати однакову зарплату. Ця норма свідчить про те, що держава має однаково ставитися до економічних прав усіх людей, на основі одних і тих самих принципів. У статті наведено та проаналізовано норми деяких нормативно-правових актів України, виявлено наявну у державі дискримінацію людей за професійною ознакою. Запропоновано внести доповнення до Закону України від 02.12.2021 № 1928-IX «Про державний бюджет України на 2022 рік» за зразком норми із ч. ІІІ ст. 64 «Черговість задоволення вимог кредиторів» Кодексу України з процедур банкрутства: у випадку наявного дефіциту бюджету норми законодавства про оплату праці працівникам бюджетних установ, підприємств та організацій повинні виконуватися для усіх таких співробітників пропорційно до розмірів їхніх окладів залежно від наявного розміру видатків бюджету на ці статті витрат. Вказано на неприпустимість перенесення законодавцем терміну введення в дію (01.01.2023) норм ч. 2 ст. 61 Закону України «Про освіту» та абз. першого ч. 2 ст. 36 Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність», а також запропоновано виправити недоречність у цьому абзаці пропозицією замінити останні слова цієї норми «2020 року» на слова «календарного року».