Gradacija smrčinih potkornjaka na području Han Pijeska - Zoran Stanivuković; Ranko Vasiljević (Glasnik Šumarskog Fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci)
Rad se bavi utvrđivanjem brojnosti smrčinih potkornjaka (Ips typographus L., i Pityogenes chalcographus L.) i njihovom značaju u pojavi sušenja smrče, na području Han Pijeska. Smrča na ovom području ima veliki privredni i ekološki značaj. Postavlјanjem klopki sa sintetizova- nim agregacionim feromonima uspostavlјen je monitoring navedenih smrčinih potkornjaka. Utvrđena prosječna brojnost po klopci obje vrste potkornjaka je višestruko viša od kritične u sezoni, karakteristična je za gradaciju i dovodi do sušenja značajnijih razmjera.