Ar-Ge kuruluşunda kimyasal maddelerin sınıflandırılması, etiketlenmesi, ambalajlanması, depolanması, taşınması ve oluşan kimyasal atıkların bertarafı - Bayise Kavaklı Vatansever; Asude Ateş (Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi)
Kimyasallar sadecekimyasal maddelerle çalışanlar için değil temas eden, kullanan her canlı içinrisk oluşturmaktadır. Kimyasallar başta soluduğumuz hava olmak üzere gıdaların,içme ve kullanma sularının, havanın kirlenmesine, doğal ortamın tahribatauğramasına ve ekosistemin değişmesine, çevre ve sağlığın olumsuz etkilenmesineneden olurlar. Kimyasal maddelerin olumsuz etkilerinin ortadan kaldırılmasınınveya azaltılmasının en etkili yöntemi kimyasal maddelerden kaynaklananrisklerin bilinmesi, analiz edilerek risklerin önlenmesine yönelik önlemlerinalınmasıdır. Risklerin önlenmesinde kimyasal maddelerin ve atıklarınınsınıflandırılması, etiketlenmesi, ambalajlanması, depolanması, taşınması,kullanılması ve bertarafının belirlenmiş kurallara ve yasal mevzuata uygunyapılması büyük önem taşımaktadır. Bu makalede Ar-Ge kuruluşunda kimyasalmaddelerin ve atıklarının sınıflandırılması, etiketlenmesi, ambalajlanması,kimyasal malzeme depolarının özellikleri, depolama kuralları, kimyasallarıntaşınması kuralları, kimyasal atıkların bertarafında uyulması gereken kurallarve yasal mevzuat incelenmiştir.