Društveno-politička uvjetovanost leksikografskih članaka: studija slučaja članka Europska unija - Dario Čepo (Studia Lexicographica)
Cilj je rada izložiti problematiku faktografske točnosti i vrijednosne neutralnosti u leksikografskim člancima. Na primjeru članka Europska unija nastojat će se pokazati različiti pristupi njegovu pojašnjavanju, ovisno o društveno političkoj situaciji u državi u kojoj je enciklopedija objavljena te njezinoj ideološkoj potki. Do određenih će se rezultata nastojati doći analizom niza svjetskih i regionalnih enciklopedija i leksikona, kao i svih enciklopedija općega tipa što ih je izdao Leksikografski zavod Miroslav Krleža. Nastojat će se pritom pokazati povezanost između društveno političkih uvjeta koji vladaju u određenoj državi glede proučavane problematike te načina na koji je ta problematika obrađena u reprezentativnim leksikografsko enciklopedijskim djelima.